Iedereen streeft naar (meer) geluk en een gelukkig leven. We wensen elkaar een gelukkig nieuwjaar als een soort basiswens voor jou en je naasten. Tegelijkertijd kunnen we iedere dag zien hoe vaak dat toch niet lukt. Collega’s met een burnout, geldzorgen, angst voor wat er allemaal kan gebeuren, en het dagelijkse nieuws zit vol met ellende dat je aan het piekeren zet. En je moet ook zoveel: die deadlines komen eraan, die vakantie nog plannen, rekeningen betalen, dat festivalletje meepikken, dat boek nog lezen. Zo rennen we door de dagen. Maar is dat geluk of gelukkig zijn? Vijf tips om echt geluk te ervaren.
Wie wel eens door arme gebieden heeft gereisd (delen van Azie en Afrika bv), komt het vast bekend voor: de mensen lachen veel en zijn vaak goedgehumeurd. Terwijl ze in versleten kleding rondlopen en zeer eenvoudig leven. Ze lijken wel gelukkig(er) dan wij met al onze rijkdom.
Geluk zit in je
Om gelukkiger te zijn moet je eerst ‘geluk’ onderscheiden van genot. Geluk zit in je en dat kun je ontwikkelen, herkennen en cultiveren. Genot daarentegen is een voorbij gaande prikkel. Een sensatie gekoppeld aan iets van buiten. Blijkbaar hebben die armere mensen die dure auto, dat snelle internet, de status van een drukke baan, de laatste sneakers en talloze socials niet nodig. Al deze externe omstandigheden schenken kortstondig genot maar kunnen ook omslaan en tegen je keren.
Vervang hoop door vertrouwen
Hoop maar ook angst ontstaan door de indruk dat je iets mist. Het werkt een gevoel van tekortkoming in de hand. Hopen op iets is, je een toekomst inbeelden waarin je het beter of anders hebt. Bekend is “als ik de loterij win, dan kan ik eindelijk……(vul maar in)” En dan ben je gelukkig. Maar het is juist hoop dat zorgt dat je je terugtrekt uit het enige wat van belang is, namelijk het nu. Hoop is opgebouwd uit angst en onzekerheid. Afwezigheid van hoop leidt tot vertrouwen. Je hebt dat winnende lot niet nodig (later) om nu geluk te ervaren.
Koester wat je hebt
We hebben heel veel om dankbaar voor te zijn. Verlang en koester naar wat je hebt. Uit ervaring weten we dat grote verwachtingen zelden uitkomen. ‘Verwacht niet teveel, dan kan het nooit tegenvallen‘, is een oude wijsheid die heel relativerend is. Te hoge verwachtingen leiden vaker tot teleurstellingen dan dat ze uitkomen. Maar als je open staat voor alles wat zich aandient, zonder oordeel of ervaring, dan is ieder moment een wonder. We hebben vrijheid, een werkend lichaam, schone lucht, volle supermarkten, een huis met warm stromend water. Als je stil staat en je opent hiervoor, dan train je jezelf in ‘gelukkig zijn”.
Heb oog voor een ander
Als je oog hebt voor het geluk van een ander en belang hecht aan het welzijn van de mensen in je nabijheid, kun je ervaren hoe goed je het zelf hebt. Nadruk leggen op menselijke warmte in het dagelijkse leven, is een kwaliteit die steeds zeldzamer wordt in onze ‘afvinkmaatschappij’. Mild en hartelijk zijn (geen oordeel vellen) werkt als een spiegel: de anderen voelen zich gehoord door je oprechte aandacht en gaan zich ook wederkerig opstellen. Plat gezegd: ‘Jij hielp me toen, nu help ik jou’.